Záhada v Haut-Brion (Jean-Pierre Alaux a Noël Balen)

Páni, to byl tedy šok. Nikde žádní psychopati, detektivové ani potoky krve. Jen nádherná Francie s příslibem léta, rušné uličky Bordeaux, elegantní a naprosto normální vinaři a sluncem zalité vinice. A dvojice hlavních postav, legendární enolog (odborník přes víno) Benjamin Cooker a jeho čerstvý asistent Virgile Lanssien, řešící ústřední problém, čímž je nečekané a nevysvětlitelné objevení se mrchy bakterie ve víně Benjaminova přítele. Jakási brettanomyces, říká vám to něco? (Ve vinařských kruzích rovno moru.)

A pak je tu samozřejmě záhada dvou téměř identických obrazů s námětem místních zámeckých vinic. Ale možná, že to kdysi byl triptych…

Benjaminovo pátrání po třetím obraze pak vlastně vyřeší i záhadu s bakterií; a příčinou je obyčejná chamtivost. Bez jediné vraždy.

Útlý a vlastně pohodový svazeček je určitě požitkem pro znalce vín, ale dokáží si ho užít i frankomilci, jako třeba já. Pořád jsem si v duchu brblala, že se tam v podstatě nic pořádného neděje, až jsem byla najednou na konci knihy, od které jsem se ani jednou neodtrhla. Zvláštní…

Originál: Mission a Haut-Brion
Překlad: Alena Dobešová
Vydal: Baronet, 2005

 

Pošlete článek dál:

Autor příspěvku: Michaela Turková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

reCaptcha * Časový limit vypršel. Prosím obnovte CAPTCHA