Hallgrímur Helgason

Hallgrimur Helgason
Foto: (hallgrimur.is)

* 18. února 1959 Reykjavík, Island

Že se na motivy kriminálních románů točí filmy, to je obvyklé. Méně obvyklé však je, když podle nich vznikne divadelní hra, jako se to podařilo islandskému autorovi…

Hallgrímur je vskutku všestranný umělec, renesanční člověk. Vystudoval umění v Reykjavíku a v Mnichově a je uznávaným malířem, jehož obrazy visely v mnoha světových galeriích. Taktéž je však spisovatelem, píše romány, povídky a básně. K tomu je i dramatikem, tvoří jak divadelní, tak i rozhlasové hry. A aby toho nebylo málo, je i tvůrcem komiksu a vystupuje v televizních stand-up pořadech. Na svém kontě má tudíž jak ocenění literární a divadelní, tak i televizí, a byl dokonce vyhlášen umělcem roku.
Největší literární úspěch zatím zaznamenal autorův román 101 Reykjavík, který byl přeložen nejen v sousedních skandinávských zemích, ale například i v Polsku, Itálii nebo Británii. Svým osobitým černým humorem v románu líčí příběh typického islandského flákače, který se musí vypořádat s faktem, že jeho matka je lesbička. Román byl i zfilmován (český název je S milenkou mé matky.)
Podobný úspěch teď autor zažívá se svým netypickým kriminálním románem 10 rad nájemného vraha, jak vyčistit kvartýr. V něm zabiják poznává a sarkasticky glosuje „krásy“ Islandu. Jeho černočerný humor a zabijácké návyky si získávají oblibu napříč Evropou. Dánská filmová společnost už odkoupila filmová práva, režie se má ujmout Kasper Barfoed.
A co víc, podle „10 rad“ vzniká divadelní adaptace. Městské divadlo v Salzburgu ji chystá na listopad 2011. Den předtím přijede sám Hallgrímur na autorské čtení a 3.11. bude mít premiéru hra 10 Tipps das Morden zu Benden und mit dem Abwasch zu Beginnen

OFICIÁLNÍ STRÁNKY ::
hallgrimur.is (islandsky)

VYŠLO ČESKY ::

Pošlete článek dál:

Autor příspěvku: Michaela Turková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

reCaptcha * Časový limit vypršel. Prosím obnovte CAPTCHA