Po Magnesii Litera se opět rozdávaly ceny za nejlepší detektivní literaturu vydanou v loňském roce. V povídkách bodovala Andrea Čekanová, v knihách Jana Jašová

V neděli 6. října 2024 proběhlo v pražském Ústavu pro českou literaturu slavnostní předání Ceny Havran za nejlepší povídku a Ceny Jiřího Marka za nejlepší detektivní román.

Foto: archiv AIEP

Ceny tradičně vyhlašuje Asociace autorů detektivní literatury (AIEP). Organizace sdružuje zejména autory, jež sami tvoří díla tohoto žánru, teoretiky, kritiky a fanoušky detektivek. V obou soutěžích došlá díla hodnotí zkušení literární publicisté či autoři. Cena Havran za nejlepší povídku dostala jméno na počest E. A. Poea, zakladatele detektivního žánru. Soutěžící v ní letos soutěžili už potřicáté. O rok mladší Cena Jiřího Marka nese jméno autora legendárních detektivek z období první republiky.

Do Ceny Havran bylo letos přihlášeno 29 povídek. Každý autor mohl do soutěže zaslat maximálně dvě povídky. Porota ve složení David Urban (policista a spisovatel), Lubor Faltejsek (novinář a spisovatel) a Pavel Kohout (spisovatel) udělila kromě diplomů za první tři místa také zvláštní cenu poroty. Tu získal Dominik Roubin za povídku Rozsudek. Třetí místo si odnesla Andrea Čekanová za povídku Posedlý. Pomyslnou stříbrnou pozici obsadil Dalibor Vácha s povídkou Krvavé rukavice. Prvenství, a tedy Cena Havran za nejlepší detektivní povídku roku 2023 si odnesla také Andrea Čekanová, za povídku Hranice možností.

Andrea Čekanová si odnesla Cenu Havran za nejlepší detektivní povídku roku 2023. Foto: archiv autorky

Porota Ceny Jiřího Marka ve složení Radim Vaculík (novinář), Tereza Palečková (novinářka), manželé Jindřich Kout (herec) a Eva Willingová, spolu s recenzentkami blogu Čteme české autory Lindou Dobřickou a Marií Daňkovou měla tentokrát opravdu hodně práce. Do soutěže totiž dorazilo rekordních 36 titulů, čímž byla v tomto směru překonána i Cena Havran. K diplomům za tři nejlepší knihy porota přidala dvě čestná uznání a zvláštní cenu poroty. Odnesl si ji Michal Sirotek za knihu Zresetuj mě. Autor je povoláním reklamní grafik a v románu spojil své dvě vášně, detektivku a sci-fi. První čestné uznání patří Veronice Martinkové za krimipříběh Vina a trest. Jde o třetí díl série Winkler – Vítková a zároveň o první knihu, kterou si autorka vydala sama. Série má k dnešku už pět titulů a čtenáři se mohou těšit na šestý. Druhé čestné uznání získal Jakub Zachrdla za knihu Zbabělci a vrazi, inspirovanou skutečnými historickými událostmi. Podle slov autora, který jinak pracuje ve vězeňské službě, jde podobně jako v románu Petry Klabouchové U severní zdi o alespoň literární dosažení spravedlnosti za komunistické zločiny.

Stupně vítězů letos ovládly dámy. Třetí místo obsadila Michaela Klevisová s románem Vraní oko. Novinářka a spisovatelka je známá svou nákloností k přírodě, což je z jejích románů znát a nejinak je tomu v už osmém příběhu s kriminalistou Bergmanem. Druhé místo získala Jitka Ludvíková za detektivku Srdce z ledu odehrávající se v jejím rodném Jindřichově Hradci. Vystudovaná právnička toto řemeslo už před lety „pověsila na hřebík“, aby se naplno mohla věnovat kariéře spisovatelky. Právnického thrilleru po česku se tak zatím nedočkáme. První místo, a tedy i Cenu Jiřího Marka za nejlepší detektivku roku 2023, získala Jana Jašová za knihu Krutý měsíc. Cenu si bohužel nemohla převzít osobně, takže ji za ní převzala literární redaktorka Helena Varšavská z nakladatelství Motto. Stejně jako loni zazněla pochvala na adresu autorky ohledně výborné spolupráce. Příběh dvou žen izolovaných během covidu v malé severočeské vesničce a odhalujících společnou temnou minulost letos také vyhrál cenu Magnesia Litera za nejlepší detektivní román.

Jana Jašová získala Cenu Jiřího Marka za nejlepší detektivku roku 2023. Foto: Albatros Media

Ceny do soutěže vyrobil spisovatel a člen výboru AIEP Jan Frána. Kromě kožených podtácků coby odměny pro porotce to byly především tři podstavce s havranem a tři s inspektorem Brůžkem. Příjemné odpoledne a podvečer doplnila soutěž o nejlepší dezert na téma zločinu, burza knih, přednáška toxikologa, rozhovory s autory, seminář s porotci a knižní tombola.

Všem oceněným autorům gratulujeme.

Pošlete článek dál:

Autor příspěvku: Richard Spitzer

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

reCaptcha * Časový limit vypršel. Prosím obnovte CAPTCHA